משום מה עדיין קיים ויכוח אם הקרינה המגנטית הנפלטת ממוצרי חשמל מזיקה לאדם או לא, אבל , לגבי מיכשור אלקטרוני , אין בכלל שאלה וכולם תמימי דעים , כי השדה המגנטי פוגע במכשירים אלקטרונים. פעולות ההגנה על המכשירים מפני השדה המגנטי נקראות בשם " תאימות מגנטית " . מציג לפניכם מתוך חוק החשמל , תקנות שמחייבות את החשמלאים בזמן התקנות חשמל בבתי חולים .
תוספת רביעית
((תקנות 20 (ד) (1) , ו- 30(א))
דוגמאות לאמצעים למניעת הפרעות חשמליות או מגנטיות
א. מניעת הפרעות חשמליות
(1) בחדר המיועד לביצוע מדידות של ביו- פוטנציאלים נמוכים ביותר כגון EEG או EMG יותקן בתוך הקירות , סיכוך על כל מוליכי המעגלים שבחדר , התקרה והרצפה עד עומק של 15 ס"מ לפחות .
(2) בחדר המיועד לביצוע מדידות של ביו – פוטנציאלים נמוכים כגון ECG וכן בחדרי ניתוח , טיפול נמרץ וצנתור יותקן סיכוך על כל מוליכי המעגלים שבסביבת המטופל .
(3) באתרים המפורטים בתקנה 30 אין להשתמש בחימום חשמלי המבוסס על כבלי חימום כגון חימום רצפות .
(4) (א) תקוים רציפות חשמלית בין הסיכוך לבין פס PA כנדרש בתקנה 20 . החיבור יבוצע בקצה אחד בלבד של הסיכוך כדי למנוע היווצרות לולאות סגורות . החיבורים יהיו בעלי התנגדות נמוכה ויבוצעו בריתוך , הלחמה או בלחיצה באמצעות כלי המיועד לכך . בסיכוך פלדה מותר להשתמש בחבקים המוחזקים בהברגה.
(ב) על אף האמור בפרטי משנה (1) עד (4) (א) אין צורך בסיכוך המוליכים כאשר מותקנות לוחות או מחיצות מתכתיות במקומות הדרושים . הלוחות או מחיצות יותקנו בצורה מבודדת מצנרת ומחלקים מתכתיים של המבנה ויחוברו באמצעות מוליך מיוחד אל פס PA .
(ג) מכשירי חשמל המותקנים באופן קבוע יהיו מסוג ו , ואולם מותר שהציוד יהיה מסוג אחר בתנאי שיסוכך כראוי .
ב. מניעת הפרעות מגנטיות –
בדרך כלל ניתן לקיים את הדרישות המפורטות בתקנה 31 כאשר המרחק בין מכשירים או ציוד אחר העלול לגרום להפרעות מגנטיות לבין המקום המיועד לבדיקת המטופל עולה על -
(1) 0.75 מטרים ממנורה פלואורנית הכוללת נטל אחד מסוג המיועד לשימוש בבתי חולים , ואולם יכול שיידרש מרחק גדול יותר .
(2) 6 מטרים מציוד הפועל מעיקרו על ידי השראה , בהספק העולה על 3 קילוואט , כגון מנועים או שנאים .
(3) מקווי זינה –
3 מטרים ממוליכי מופעים בחתך 10 עד 70 ממ"ר נחושת .
6 מטרים ממוליכי מופעים בחתך 95 עד 185 ממ"ר נחושת .
9 מטרים ממוליכי מופעים בחתך העולה על 185 ממ"ר נחושת .
המרחקים האמורים מתייחסים לזינה בכבלים הכוללים בתוכם את כל מוליכי המעגל . מכבלים חד – גידיים ומפסי צבירה יכול שיידרשו מרחקים גדולים יותר . סיכוך מתאים יכול שיאפשר הקטנת המרחקים האמורים .
שמו לב למרחקים הנדרשים ולהקפדה על סיכוך והגנת המכשירים בפני השדה המגנטי. האם לא מגיע גם לנו לקבל יחס דומה מהרשויות , האם החיים שלנו , או לפחות איכות החיים שלנו , אינה חשובה כמו המכשירים ?
כל שימוש בציוד חשמלי חושף אותנו לשדה מגנטי , שברמות מסויימות יכול להוות סכנה . אין שום סיבה שנחשף לקרינה ללא ידיעתנו , במיוחד שבסופו של דבר די קל להתגונן בפניו ( רק במקרים מסויימים יש צורך במיגון שמוסיף לעלות ). בדיקת קרינה בדירת המגורים , ובמקום העבודה , על ידי בודק קרינה מוסמך , תספק לכם את המידע לגבי רמות הקרינה שאתם נחשפים אליהם וכמובן את דרך ההתגוננות שלכם בפני הקרינה המגנטית .
Comentarios