בדיקה תרמוגרפית בלוחות חשמל
חשיבותה של סריקה תרמוגרפית היא עצומה , לצערי , הרשויות אינן נותנות את עיניהם מספיק לסוג בדיקה זו החוסכת ליקויים רבים העלולים לגרום לשריפות , פגיעה במתקנים ואף חיי אדם
17:20 (22/06/18)
שלמה סטובצקי
tags:שלמה סטובצקי, סריקה תרמוגרפית, סריקה טרמוגרפית, טרמוגרפיה, תרמוגרפיה, בדיקת חשמל, בני ברק, בדיקת קרינה
מהי סריקה תרמוגרפית ? , סריקה תרמוגרפית היא בדיקה בה אנו , במקרה שלנו, בודקים את לוחות החשמל ( כמו כן ניתן לבדוק את המנועים והמכשירים הנוספים שפועלים ) , ע"י מצלמה הרגישה לקרינה מסוג " אינפרא אדום (א"א ) . קרינה זו למעשה נפלטת מכל גוף , ביחס ישר לטמפרטורה שלו . קרינת האינפרא אדומה , היא למעשה קרינה אלקטרומגנטית באורך גל בין 700-1400 ננומטר והיא אינה נראית לעין האדם , מאחר שאורך הגל ארוך יותר מאורך הגל הנראה לעין .
מצלמה זו , מתרגמת את הקרינה הנפלטת מלוח החשמל ורכיביו לתמונה הניראית לעין , כאשר כל טווח טמפרטורה מקבל צבע משלו .
פה מגיעה המקצועיות של המודד , אשר יכול לאתר הנקודות הלקויות ומסור דו"ח מפורט ומדוייק איזה פעולות צריך לבצע בלוח החשמל , באיזו סדר עדיפות ותוך השבתה מועטה של מערך הייצור או פעולת המכונות .
למרות שהדיעה הרווחת כי "קצר חשמלי" נוצר כאירוע פתאומי ובלתי צפוי , האמת היא , כי
"קצר חשמלי " הוא למעשה סיום קריטי של תהליך ( לעיתים תהליך ממושך מאוד ) , שתחילתו בגורם לקוי , שאינו מטופל , ובעקבות זאת מתפתחות בעיות בהבדדה ובהתנגדות המוליכים , דבר המוביל להתחממות המתגברת עד להתרחשות התקלה .
ניתן לזהות ולמנוע את רוב התקלות הללו ע"י ביצוע סריקה תרמוגרפית .
בארץ עדיין אין מדינות אחידה ומחייבת לקיום בדיקות מסוג סריקה תרמוגרפית , אך כבר מתחילת שנת 1988 הבינו בחיוניות הבדיקה התרמוגרפית וכך עם השנים החלו חברות הביטוח וכן כיבוי אש לדרוש בדיקה זו , כתנאי להקמת ביטוח למבנה וכדרישה לפני אישור רישוי עסקים .
אין שום מחלוקת כי הסריקה התרמוגרפית התגלתה כשיטה יעילה ביותר לצמצום סיכונים , לביצוע תיקונים בזמן ושיפור הבטיחות במתקן .
עיקר התועלת שניתן להפיק משיטה זו , היא במקומות שדוגלים בשיטת תחזוקה מסוג
" תחזוקה חזויה ".
נבחין ב- 3 סוגי "תחזוקה" :
1. תחזוקת שבר – נשבר מתקנים , בדרך כלל זה קורה באמצע תהליך עבודה שלא ניתן להפסקה , אחרי שצוות האחזקה הלך הביתה , או כמובן דקה לפני כניסת שבת .
2. תחזוקה מונעת – פעילות קבועה לפי לוח זמנים מוגדר (לדוגמא טיפול 10000 ברכב), בסוג תחזוקה זו ,מתבצעים כל הטיפולים הרשומים ביומן התחזוקה , ונדרש להשבית את המתקן , מוחלפים חלקים ומבוצעים פעולות ללא ניתוח ויכולת זיהוי בעיות נסתרות ולעיתים אף יוצרים תקלות חדשות .
3. תחזוקה חזויה – שיטה זו מתבססת על בדיקות מתוחכמות הסורקות את המכונות ולוחות החשמל בזמן עבודתם וללא הפסקה או הפרעה בפעילות המתקן . שיטה זו כוללת בדיקות רבות שהסריקה התרמוגרפית היא אחת מהבדיקות הללו.
ומה אנחנו יכולים ללמוד מסריקה תרמוגרפית ?
בזמן ביצוע סריקה תרמוגרפית הבודק יעלה על התקלות הנובעות מ:
מגע רופף ,חיבור לקוי ,ליקוי פנימי של אביזר ,עומס יתר של המתקן החשמלי ,עומס לא סימטרי של המתקן החשמלי,עומס חום פנימי או חיצוני.
בעל מתקן אחראי, ידאג לבדיקה תרמוגרפית בטווח של בין שנה ל-3 לפי סוג פעילות המתקן
( משרדים מספיק 3-5 שנים , מפעל בעל מכונות וצריכת חשמל גבוהה, לפחות פעם בשנה) .
יש לוודא כי הסוקר הוא בעל תעודת חשמלאי המתאימה לגודל המתקן .
הבדיקה תעשה כאשר המתקן הנבדק יהיה בעומס מלא ככל האפשר.
הבדיקה תעשה כאשר הוסרו כל הפנלים והחלקים המכסים את האביזר הנבדק .
לסיכום : רב התקלות המתרחשות בלוח החשמל מתורגמות לחום . ניתן באמצעות הסריקה תרמוגרפית לעלות על התקלה עדיין בשלבים הראשונים שלה ולמנוע כשלים במערכת החשמל ואף להציל חיי אדם .
ואם הגעת עד לכאן , סביר שבדיקה מסוג זה רלוונטית ביותר עבורך